Skip to main content Skip to footer

Column Erik Stuurbrink, nieuwe voorzitter LTO vakgroep: ‘Bescheiden’

Dit is mijn eerste column als voorzitter van de landelijke vakgroep voor kwekers. ‘Bescheiden’ is de titel, want als sector stellen we ons te bescheiden op. We mogen onszelf juist meer op de voorgrond zetten.

Waar staan we nu als sector en als vakgroep? Ik kan wel achteromkijken, en dan zie ik dat onze vakgroep ten behoeve van de landelijke sector best veel dingen heeft gedaan. Als sector vervullen we echter meer een rol op de achtergrond. Ik kijk graag vooruit, en dat moeten we als sector en als vakgroep ook doen. Waar willen we naartoe? Een toekomstvisie is belangrijk.

Het is belangrijk dat wij onder de aandacht blijven, zeker als je het hebt over de waarde van het groen. Vorige maand overhandigden de ANWB, Natuur & Milieu, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland een rapport aan ministers, waarin de ambitie voor meer groen in en om de stad werd uitgesproken. Dit gaat over de Groene Stad-gedachte. Onze sector heeft hier aan de basis gestaan, maar onze sector werd nergens genoemd in dat rapport.

We zijn te bescheiden, we moeten ons meer gaan profileren. Iedere kweker is prima in staat om zijn producten te promoten, maar hoe zetten we ons als sector meer op de voorgrond? We hebben nu het imago dat we toegevoegde waarde leveren aan de biodiversiteit en aan het leefklimaat van ons allemaal.

Maar hoe stellen we ons op als er wetgeving op ons afkomt? Hoe laten we een tegengeluid horen als er kritiek komt op onze sector? Framing is tegenwoordig zo gedaan, maar dat is zo eenzijdig en vervelend voor een sector.

Mijn eerste maanden als voorzitter heb ik als uitdagend en ontzettend leuk beleefd. ‘Een andere persoon, een andere wind’: zulke geluiden heb ik als prettig ervaren. Net zoals dat kwekers ‘heel nieuwsgierig zijn naar wat die nieuwe voorzitter met Opheusdense roots’ gaat doen. Ik merk aan alles en iedereen dat er behoefte is aan structuur en toekomstvisie.

Ik sta open voor kwekers, wel of geen lid van LTO, om te sparren over onze gezamenlijke toekomst. Ik zou weleens willen weten hoe kwekers aankijken tegen een bijdrage voor een collectief: niet zoals het oude was in de PT-tijd, maar iets in een nieuw jasje. Ik weet dat ik hiermee een klein knuppeltje in het hoenderhok gooi. Maar het is wel belangrijk voor onze sector: een collectief dat oplossingen kan bieden voor problematiek die op ons afkomt.

We mogen meer op de voorgrond treden.

Erik Stuurbrink

Voorzitter LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

(bron nieuwsbrief 22 maart 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten)

Gepubliceerd op

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.