Tijdens de kennissessie werd ingegaan op de resultaten van hun Circulair op maat traject, uitdagingen en plannen voor de toekomst:
- Gerard van Gebroeders Griffioen: "Bezig zijn met circulariteit maakt je bewuster van je mogelijkheden."
Het Circulair op maat traject is een traject waarin ondernemers de kans krijgen om onder begeleiding een circulair initiatief en/of verdienmodel uit te werken en op te zetten. Tijdens de afsluitende kennissessie hebben de kwekers gepresenteerd welke stappen ze in de afgelopen drie maanden hebben gezet op het gebied van circulair ondernemen, welke ideeën ze hebben toegepast en met welk achterliggend verdienmodel. Ze deelden concrete voorbeelden van circulaire innovaties zoals een tray van organisch materiaal, veenvrije substraten en statiegeldsystemen. Daarnaast werden hulpvragen en uitdagingen, zoals wet- en regelgeving en ketensamenwerking, besproken.
- Arno Rijnbeek van Rijnbeek Vaste Planten: “Zie je het afval als een kostenpost of als een kans?”
Elk op hun eigen manier laten de kwekers zien dat de stap naar meer circulair haalbaar is en in veel gevallen zelfs leidt tot een aanvullend verdienmodel:
- Griffioen Wassenaar denkt na over de introductie van een meer-leven- keurmerk voor de sierteelt, zoals het beter-leven-keurmerk in de veehouderij.
- Koos Buitenhuis experimenteert met trays van organisch materiaal.
- Salixkwekerij Bontekoe zet in op het gebruik van zijn groenafval voor nieuwe producten.
- Andere kwekers, zoals Gebroeders Griffioen en Streng Growers hebben initiatieven zoals tray-retoursystemen opgezet. En Rijnbeek zet in op hernieuwbare energie.
Na afronding van het Circulair op maat traject gaan de kwekers verder met de ontwikkeling van circulaire initiatieven en verdienmodellen, samenwerken en kennisdeling. Gebroeders Griffioen heeft de oproep gedaan voor een gezamenlijke inschrijving voor de EIP-subsidie, om software te ontwikkelen voor de sector, waarmee het mogelijk wordt om onkruid te bestrijden met drones. Andere belangrijke focusgebieden voor de toekomst zijn het verlagen van chemiegebruik, het verbeteren van de communicatie rondom duurzaamheid (en veenvrij substraat) en het toepassen van impact calculators zoals de Horti Footprint Calculator.
Gedurende het gehele traject hebben de kwekers begeleiding gekregen vanuit Route Circulair, een adviesbureau specifiek gericht op circulariteit. De kennissessie werd afgerond met de inzichten van Route Circulair en de kansen die zij verder nog zien om gezamenlijk verdere stappen richting dé circulaire kwekerij van de toekomst te realiseren. Hun conclusie: “De transitie naar 100% circulair is uitdagend, maar haalbaar, zolang er maar wordt samengewerkt en geïnvesteerd in innovatie!
Wit u ook meedoen aan de EIP-subsidie aanvraag? Meldt u dan bij Teun Biemond via t.biemond@greenportboskoop.nl.
Het kenniscentrum en Ondernemersloket Circulaire economie "Blik vooruit" heeft het Circulair op maat traject aangeboden met projectsteun vanuit o.a. ELFPO (Europees Landbouwfonds voor Plattelands- ontwikkeling).
Gepubliceerd op