Skip to main content Skip to footer

‘Britse grenscontroles maken boomkwekerij-export problematisch’

Als Britse grenscontroles blijven doorgaan zoals nu, overwegen Nederlandse bedrijven te stoppen met boomkwekerij-export naar het VK, schrijft Henk Huijsman als exporteur en voorzitter LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen in HortWeek.

Henk Huijsman stuurde als mededirecteur van handelsbedrijf Laxsjon Plants en als voorzitter van de LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen een open brief naar HortWeek. Huijsman schrijft dat de Britse grenscontroles in eerste instantie, toen het Verenigd Koninkrijk ze afgelopen voorjaar invoerde, goed verliepen voor de export van onder andere bosplantsoen en haagplanten uit Nederland. „Maar nu maken de grenscontroles de export problematisch. Als deze zo doorgaan, zullen Britse projecten een enorme vertraging oplopen, of we nemen alleen risico’s met dubbele prijzen. Of wij en andere exporterende bedrijven zullen stoppen met de export naar het VK.”

'Naktuinbouw controleert toch al streng'

Huijsman vraagt zich af waarom het VK nog controleert, terwijl Naktuinbouw reeds in Nederland alle boomkwekerijproducten streng controleert tijdens productie en op de dag van verzending. Daardoor is het risico op insleep van een ziekte of plaag al geminimaliseerd. „Laat de planten naar Britse klanten gaan en dat inspecteurs daar, op locatie, controleren. Dat is een praktische methode en werkt het best, zeker in de drukste periode van de afzet.”

Bovenstaand is gedeeld met Naktuinbouw en de NVWA; de Nederlandse overheid neemt dit mee in gesprekken met de Britse overheid.

(Bron: LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, Arno Engels, 1 oktober 2024)

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.