Boomkwekerijmuseum in actie: ‘Voor verleden, heden én toekomst van de boomkwekerij’
Boskoop heeft een eigen museum, het Boomkwekerijmuseum. Een logische plek, want Boskoop is de bakermat van de boomkwekerij. In deze regio is in meer dan vijf eeuwen de grondslag gelegd voor deze groene bedrijfstak. Het Boomkwekerijmuseum gaat niet alleen over verleden en heden, ook over de toekomst van de boomkwekerij. En daarom wordt flink uitgebreid.
Het Boomkwekerijmuseum is een erkend en geregistreerd museum, aangesloten bij de Nederlandse Museumvereniging en het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Het wordt volledig gerund door een honderdtal vrijwilligers. Zij zorgen dat de collectie van meer dan 4.500 objecten goed wordt beheerd, rondleidingen in vele talen worden gegeven, de historische tuin wordt bijgehouden en nog veel meer. Per jaar bezoeken ruim 5.000 mensen het museum, van jong tot oud. En het aantal bezoekers groeit. Jaarlijks ontvangt het museum honderden scholieren, vooral in de vakantieperiodes. Zij worden gevoed met wat de boomkwekerij betekent en inhoudt.
Tot nu toe heeft het museum zich vooral gericht op het verleden van de boomkwekerij. De ontwikkeling in de afgelopen vijf eeuwen. Dat gebeurt in twee gemeentelijke monumentale voormalige woonpanden, een historische boomkwekerswoning en een historische tuin. De komst van het publiekspark Tuinen van Boskoop biedt het museum de kans om uit te breiden en daar wordt nu volop aan gewerkt. De uitbreiding omvat een ruimte voor het educatieve programma van het museum en het depot. Dat depot wordt gedeeld met de Historische Vereniging Boskoop, waarmee het museum nauw is verbonden. In het depot komen de ‘schatten’ van het museum en de HVB. Het is de bedoeling dat het depot periodiek wordt opengesteld voor het publiek.
De uitbreiding wordt aangegrepen om naast het verleden ook het heden en de toekomst van de boomkwekerij te laten zien en beleven. Dat gebeurt in de vorm van een museumplein met klimaatbomen, een fruitgaard en een leertuin. De leertuin is een separaat initiatief waarmee het museum samenwerkt. De bedoeling is om met name jongeren in het educatiecentrum en op de leertuin het vak van boomkwekerij bij te brengen. Om zo de interesse in het onderwijs en werken in de boomkwekerij te stimuleren.
Het Boomkwekerijmuseum voorziet grotendeels in eigen inkomsten, vanuit entreegelden, catering activiteiten, vrienden en sponsoren. Maar voor de uitbreiding is veel geld nodig en daarom wordt actiegevoerd. Het museum doet een oproep: ,,Het kan zijn dat u een dezer dagen wordt benaderd om sponsor te worden of om uw sponsorbijdrage wat te verhogen. Het zou geweldig zijn als u hier positief op reageert. Spontane bijdragen zijn ook zeer welkom. Het helpt om dit unieke museum in stand en vitaal te houden. En om de historie en ontwikkeling van de boomkwekerij levend te houden en tot leven te brengen.”
Gepubliceerd op