Skip to main content Skip to footer

Aanleg demoproject Kraggen en Drijftillen

Vorige week is gestart met de aanleg van het proefproject Kraggen en Drijftillen. De demo is bedoeld om meer natuurlijke begroeiing in de sloten te krijgen. Vier verschillende oevertypen worden aangelegd op het bedrijf K. Vurens aan de Omloop in Boskoop.  

De kraggen en drijftillen zijn 2 meter breed en liggen tegen de oever aan. Meer begroeiing in de sloten is bevorderlijk voor een evenwichtige visstand. Onder de drijftillen houden zich vooral roofvis op als snoek. Snoek jaagt op vissoorten die de slootbodem opwoelen waardoor verslechtering van de waterkwaliteit wordt veroorzaakt. Inmiddels is ook bekend dat snoek een jager is op de veel voorkomende rivierkreeften. Nadat de begroeiing goed op gang gekomen is kan ook worden bekeken of deze oevers geheel of gedeeltelijk gezien kunnen worden als bufferstroken waardoor verlies van teeltareaal kan worden voorkomen. Kraggen en drijftillen zijn een alternatief voor natuurlijke oevers waarvoor veelal de ruimte ontbreekt op de kwekerijen.

De demo is een initiatief van de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop en wordt voor het over grootste deel bekostigd door het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het natuuradviesbureau Watersnip uit Sluipwijk begeleidt het project. Marcel van der Werf en Piet Bakhuizen leveren de oeverplanten en zij gebruiken daarvoor soorten met zaden die zich niet gemakkelijk verspreiden.   Aan het eind van de zomer wordt een excursie gehouden om de demo’s te bekijken. 

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.