Naar nieuwsoverzicht
1 mei 2020

Een voorzichtig positief signaal, maar we zijn er nog lang niet.

De overheid heeft een belangrijk steunpakket toegezegd aan de tuinbouwsector en de verkoop aan tuincentra en bouwmarkten loopt goed.

 Image

Een paar weken geleden schreef ik in mijn voorwoord dat we door het coronavirus met de kwekerijsector barre tijden tegemoet zagen. Het doet mij goed nu een voorzichtig positief signaal te kunnen geven.

Ten eerste omdat de overheid een belangrijk steunpakket heeft toegezegd aan de tuinbouwsector, waarmee ook zwaar getroffen boomkwekers een financiƫle tegemoetkoming krijgen voor weggevallen afzet in deze maanden. Daarmee kunnen die kwekers hun bedrijf instandhouden en hun productie voorbereiden op het moment dat de (internationale) handel weer aantrekt.

Ten tweede hebben we gemerkt dat de verkoop aan tuincentra en bouwmarkten erg goed loopt. Veel mensen zijn met het mooie weer de afgelopen tijd volop aan de slag gegaan met het onderhouden en verfraaien van hun tuinen. Dat heeft een positief effect gehad op de verkoop van boomkwekerijproducten. Daarmee is de problematiek voor de boomkwekerij niet verdwenen, maar wel verminderd.

Een voorzichtig positief signaal dus, maar we zijn er nog lang niet. We zullen nog een lange tijd met het coronavirus te maken hebben en moeten ons hier zo goed mogelijk op aanpassen. Mijn oproep aan alle kwekers is dan ook: denk alvast na en bereid je alvast voor op een 1,5 meter-economie waarbinnen je producten op een veilige manier kan blijven verkopen. Ik weet dat de boomkwekerij een sterke sector is en heb er alle vertrouwen in dat we er ook in deze situatie met een beetje creativiteit het beste van kunnen maken.

 

Kees van Velzen

Wethouder Greenport