Naar nieuwsoverzicht
21 mrt 2022

‘Duurzame verpakkingen zijn de toekomst’

Het totaalproduct van pot tot verpakking steeds verder verduurzamen: dat is de toekomst, maar voor velen ook een uitdaging.  We vroegen ondernemer Jeroen Fase naar zijn duurzame oplossing voor plastic verpakkingen. Met zijn bedrijf Telermaat pakt hij het plastic aan.

 Image

‘Duurzame verpakkingen zijn de toekomst’. Het totaalproduct van pot tot verpakking steeds verder verduurzamen: dat is de toekomst, maar voor velen ook een uitdaging.  We vroegen ondernemer Jeroen Fase naar zijn duurzame oplossing voor plastic verpakkingen. Met zijn bedrijf Telermaat pakt hij het plastic aan.

Wat heeft jouw bedrijf met plastics?

,,Telermaat is toeleverancier voor de boomkwekerij en aardbeienteelt, we hebben alle producten op het gebied van gewasbescherming, meststoffen, biologie en substraat. Heel veel producten zijn verpakt in plastic, maar vanuit de duurzaamheidsgedachte wil je zo min mogelijk plastics. En je wilt al helemaal niet dat het plastic overal terecht komt. Dus pakken we het plastic aan.”

Hoe gaat dat in zijn werk?

,,Eigenlijk doen we het al heel lang, maar het is nu in een stroomversnelling gekomen. Al 33 jaar geleden is mijn vader begonnen om oude potten mee terug te nemen, als we bij een bedrijf plastic potten leverden. Dat ging dan om kapotte en niet meer gebruikte potten. Zodat die potten niet verbrand zouden worden en ook niet in de natuur zouden komen. Zelf vonden we dat altijd heel normaal, we waren al duurzaam toen duurzaam nog niet bekend was, haha. En vervolgens zijn we nog een stapje verder gegaan.”

Op welke manier?

,,We hebben een hub gemaakt waar we de opgehaalde plastic materialen verzamelen: potten, trays en folie. De plastics worden daar ingedikt met een balenpers en vervolgens afgevoerd om te laten recyclen. Helemaal niet ingewikkeld, als we spullen leveren, nemen we oude spullen mee terug. En dan krijgen die plastics een tweede leven. Voor ons heel vanzelfsprekend, maar het blijkt dat deze aanpak veel mensen inspireert. Onze formule is inmiddels onderdeel geworden van het Programma Plastics, bedoeling is dat we het landelijk gaan uitrollen. Een heel goede ontwikkeling, maar daarmee zijn we er nog niet.”

Wat wil je uiteindelijk bereiken?

,,Het mooiste is natuurlijk als we geen plastic meer hoeven te recyclen. Dus plastic vervangen door duurzamere materialen. We experimenteren momenteel met het verduurzamen van verpakkingen, zoals potten van duurzaam hout. Daar zijn we erg enthousiast over. Duurzame verpakkingen zijn de toekomst, ook in de boomkwekerij. Uiteindelijk moeten we daar naartoe, want de consument wordt ook steeds bewuster en wil straks geen plastic potten meer. Ik vind het zelf belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen met Telermaat en daar is dit een voorbeeld van.”