,,Een verhaal dat je grijpt en niet meer loslaat"
De roem van Boskoop
Het is 1911 en het kwekersdorp Boskoop beleeft hoogtijdagen. De export van sierbomen en planten naar Amerika en andere landen floreert en de ene na de andere stijlvolle villa verschijnt tussen de kwekerijen. Op de Groote Bloemententoonstelling bewonderen zestigduizend internationale bezoekers, waaronder aartshertog Frans Ferdinand en koningin Wilhelmina, de kleurenpracht van vele rododendrons, azalea’s, rozen en seringen. Enkele jaren later breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Voorlopig is het gedaan met de welvaart van de Boskoopse families die leven van het kweken en verhandelen van siergewassen.
De roem van Boskoop beschrijft de geschiedenis van het boomkwekerijgebied Boskoop en omstreken. Een uniek gebied én landschap dat uitgroeide tot wereldberoemd kennis- en handelscentrum. De auteur volgt het wel en wee van drie families die zich met hun bedrijven steeds staande weten te houden tegen de achtergrond van politiek rumoer, technische ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen. Hun verhalen brengen de geschiedenis van dit bijzondere dorp op indringende wijze tot leven.
Koen van Wijk (1970) is tuinbouwjournalist en auteur. Eerder van zijn hand verscheen Land van glas, een familiegeschiedenis over de Nederlandse glastuinbouw.
Het boekomslag wordt gesierd door het schilderij ‘Boomteelt bij Boskoop’ van kunstschilder Hubert Levigne. Het schilderij maakte deel uit van twaalf agrarische landschappen waarmee het Nederlandse paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel werd ingericht.
Koen van Wijk schrijft boek over boomkwekerij Boskoop:
‘Familieverhalen tegen decor van wereldgeschiedenis’
De geschiedenis van Boskoop, verteld door drie bekende boomkwekersfamilies. De vreugde en het verdriet, de goede en de slechte tijden, tegen de achtergrond van grote wereldgebeurtenissen. De roem van Boskoop is het nieuwste boek van auteur/journalist Koen van Wijk (53) en is juni 2024 verschenen.
Foto: Koen van Wijk op de kwekerij van T. Wezelenburg
Waarom dit boek?
,,Ik hou van geschiedenis en ik hou van de tuinbouw. Een eigenzinnige en zeer interessante sector. Eerder schreef ik Land van Glas over de glastuinbouw, aan de hand van mijn eigen familiegeschiedenis in Bleiswijk. Nu duik ik in de wereld van de boomkwekerij.”
In 1966 verscheen Boskoop: 5 eeuwen boomkwekerij door Aart Vuyk. Vergelijkbaar?
,,Nee, mijn boek is geen chronologisch naslagwerk over een sector. Ik wil het verhaal van Boskoop vertellen voor een breed lezerspubliek. Dat doe ik door drie families te portretteren, hun verhalen staan centraal en vullen elkaar aan. Het laat de fantasie aanwakkeren: drama, romantiek, vreugde, verdriet, zorgen en blijdschap en dat alles in de kwekerswereld. Het speelt van begin 20e eeuw tot nu, maar grijpt ook af en toe terug op het ontstaan van de boomkwekerij. Het boek is literaire non-fictie, de geschiedenis krijgt een gezicht en wordt persoonlijk door de drie families.”
Welke families zijn dat?
,,De families achter vollegrondskwekerij T. Wezelenburg, handelskwekerij G.C. Stolwijk en Plantentuin Esveld, van familie van Gelderen.“
Teun Wezelenburg met Koen van Wijk op kwekerij Wezelenburg
Waarom zijn hun verhalen interessant?
,,Je ziet hoe de wereldgeschiedenis doorsijpelt in hun geschiedenis. De grote crisis in de jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw. Grote gebeurtenissen op het wereldtoneel hebben hun weerslag. De verhalen die de families mij hebben verteld, thuis aan de keukentafel, zijn heel boeiend om te delen. Ik gebruik daarnaast vele bronnen, zoals boeken en krantenartikelen. Ook heb ik inzage gekregen in historische foto’s en documenten.”
Heb je een voorbeeld?
,,Ik heb oude kasboeken mogen inzien van de familie Wezelenburg. In de jaren dertig, een moeilijke tijd, kregen bedrijven regeringskrediet. Na de oorlog zie je de economie hard groeien, alle opgekropte energie komt vrij, de wereld krijgt vleugels. Dat alles vind je terug in zo’n oud kasboek. Fascinerende materie om te duiden.”
Hoe pak je het schrijven aan?
,,Ik pak scènes die ik uitlicht, als krenten uit de pap. Ik maak ze groot, maar ook weer persoonlijk, door de koppeling aan familiegeschiedenissen. Zoals de Groote Bloemententoonstelling Boskoop in 1911, koninklijke en keizerlijke bezoekers kwamen hierop af. Ook beschrijf ik zaken die verloren zijn gegaan en hoe dat is gebeurd.”
Voor wie is De roem van Boskoop bedoeld?
,,Voor een heel breed publiek, net als bij Land van Glas. Het is de bedoeling dat het verhaal je grijpt en niet meer loslaat. Tuinliefhebbers komen trouwens ook aan hun trekken, weet ik van mijn moeder, haha. Zij is enthousiast tuinierster en lid van een tuinclub. Zij leest mee tijdens het schrijfproces. Er valt ook veel te lezen over de bomen en planten waar Boskoop bekend om staat.”
Wanneer verschijnt het boek?
,,Het wordt gelanceerd in juni, tijdens Open Kwekerijdag 2024.”
Interview tekst en foto: Morvenna Goudkade
Verkoop
Het boek 'De roem van Boskoop' is juni 2024 verschenen. Een boek dat u niet wilt missen en een mooi geschenk om cadeau te geven. Draagt u ook uw steentje bij? Bestel uw boek(en) in de voorverkoop! Prijs per boek € 24,90 exclusief verzendkosten
De verschijning van het boeiende boek de Roem van Boskoop is o.a. te danken aan:
Toos Looman fonds
Boomkwekerijmuseum
Mesmanfonds
Stichting Greenform
Stichting Verboom Fonds
Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop
Voor vragen kunt u contact opnemen met St. Belangenbehartiging Greenport Boskoop (info@greenportboskoop.nl).
Bestel hier 'De roem van Boskoop'