Skip to main content Skip to footer

Netwerklunch| Veenvrij telen

Veenvrij of veenarm telen? Het gebruik van veen in substraat staat onder de druk. De grondstoffen zijn schaars en de vraag uit de markt wordt steeds groter. Maar wat betekent dit voor de teelt? Is het bedrijf toegerust om veenvrij te kunnen telen? En hoe haalbaar is het in de praktijk? Voor de kweker belangrijke vragen. Tijdens De netwerklunch veenvrij telen komen deze onderwerpen allemaal aan bod.

Veen is jarenlang het hoofdbestanddeel geweest van potgrond, maar de vraag naar veenarme of zelfs veenvrije potgrond neemt toe. In de komende weken ligt er een convenant bij de minister waarin de sector een plan presenteert voor de uitfasering van veen in substraat.

Eventjes overschakelen is voor een kweker niet eenvoudig want veen heeft een aantal unieke eigenschappen zoals buffering van water, voedingstoffen en zuurgraad. Andere grondstoffen die al veel worden gebruikt zijn boomschors (bark), kokos (kokosvezel, kokoschips, kokosgruis), houtvezel en perliet.

Op de Onderzoekskwekerij van Delphy wordt al jaren onderzoek gedaan naar het telen op vervangende grondstoffen. Tijdens de netwerklunch op vrijdag 23 september worden de diverse proeven uitgebreid bekeken en toegelicht.

Han de Groot, directeur Vereniging Potgrond- en Substraatfabrikanten Nederland (VPN), zal toelichting geven op het convenant en dieper ingaan op de marktontwikkelingen.

Ben jij erbij? Graag aanmelden via onderstaande button.

Datum: 23 september 2022 11:30 – 13:30
Locatie: Onderzoekskwekerij Delphy
Dijkgraafweg 32
Hazerswoude Dorp

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.