Naar evenementenoverzicht

Boomkwekerijmuseum | Expositie Rariteiten in het groen

Datum: Locatie: Boomkwekerijmuseum, Reijerskoop 52-54, 2771 BR, Boskoop
Door mutaties in groeicellen kunnen allerlei rariteiten ontstaan, soms mooi, soms lelijk, maar altijd interessant genoeg om erover te vertellen. De expositie laat diverse voorbeelden zien, zowel binnen als buiten in de museumkwekerij.

 Image

Hebt u ook uw vertrouwde leven zo gemist de afgelopen maanden? Gelukkig komt de versoepeling eraan en mogen ook musea hun deuren weer openen. Dat geldt natuurlijk ook voor het Boomkwekerijmuseum in Boskoop!

Wij vieren de heropening met de tijdelijke expositie: “Rariteiten in het groen”. Wandelend door een bos of langs weilanden kunt u getroffen worden door iets raars aan een plant of struik. Een paardenbloem heeft een veel dikkere steel dan normaal of takken gaan ineens kronkelen.

Is zo’n rariteit lelijk en moet ze worden vernietigd? Welnee, soms is ze zelfs zo mooi dat u ze in uw tuin wilt hebben. Dan is er een kweker nodig om de rariteit te vermeerderen, omdat ze in het algemeen niet erfelijk is. Hoe dat vermeerderen gaat, ziet u in de expositie.

Hebt u zich wel eens verbaasd over de grote aantallen eksternesten in berkenbomen? In de expositie leert u dat het geen nesten zijn en ook geen bezems die heksen lieten vallen, maar een mutatie in de groeicellen.

Door mutaties kunnen allerlei rariteiten ontstaan, soms mooi, soms lelijk, maar altijd interessant genoeg om erover te vertellen. De expositie laat diverse voorbeelden zien, zowel binnen als buiten in de museumkwekerij.

Ook mensen kunnen oorzaak zijn van een opmerkelijke rariteit: een hovenier hangt in zijn lunchpauze “even” zijn schoffel in een boom en vergeet hem. De boom en de schoffel zijn intussen vergroeid en vormen één geheel. Takken van een Nothofagus worden om een fietswiel gebogen tot ze rond groeien.

Bomen kunnen een verhaal vertellen. Wat zou bijvoorbeeld de kastanjeboom achter het Achterhuis van Anne Frank ons kunnen zeggen? En wat zag de Lijnbaanplataan in Rotterdam toen de stad in 1940 werd gebombardeerd? Zouden echtparen nog de knoop herkennen die ze vijfentwintig jaar geleden in de takken van een boom legden ter bezegeling van hun liefde? En wat vertellen de letters die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in een boom gekerfd zijn?

Bomen hebben in verschillende culturen een bijzondere betekenis. Zo vereerden de oude Grieken hun Zeusboom, aanbaden de oude Egyptenaren hun vijgenboom, dansten meisjes om de meiboom, snoepte Eva van de boom van de kennis van goed en kwaad en lieten schilders zich graag inspireren door markante bomen.

De tentoonstelling is te zien van 9 juni 2021 tot en met 30 oktober 2021. Wij verheugen ons na zoveel stille maanden op uw komst!

Het museum is natuurlijk 100% coronaproef. Wilt u zelf ook rekening houden met de voorschriften en ons even bellen voordat u komt?

Boomkwekerijmuseum
Reijerskoop 52-54
2771 BR  Boskoop
T 0172 21 77 56

www.boomkwekerijmuseum.nl