Provincie onder indruk van nieuwe logistieke initiatieven in Greenport

Gerard Wesselink van de Provincie Zuid-Holland is enthousiast over Green Flow Boskoop en andere initiatieven om de agrologistiek in Boskoop te verbeteren. Hij is wel verbaasd dat diverse kwekers binnen Greenport Boskoop hun transportkosten niet doorberekenen.

Senior beleidsmedewerker mobiliteit, milieu en infrastructuur van Provincie Zuid-Holland, Gerard Wesselink, bracht onlangs een bezoek aan Greenport Boskoop om bijgepraat te worden over de ontwikkelingen die een paar jaar terug zijn gestart om de agrologistiek te verbeteren en de verkeersdrukte in het centrum van Boskoop terug te dringen.

Jeffrey Houtman van Houtman Logistiek en zusterbedrijf Logistiek centrum Boskoop vertelde hoe hij op de handel verzamelt voor diverse grote handelspartijen van buiten Boskoop. Deze bedrijven kunnen nu in één keer centraal laden, wat veel tijd en vervoersbewegingen bespaart. Daarnaast is het volgens Houtman een goede werkwijze  om de Boskoopse regio aantrekkelijk te houden voor partijen van buiten de regio om hier hun planten in te kopen. Houtman heeft een kleinere Mercedes Sprinter rondrijden voor de kleinere spoedorders. Daarnaast bespaart hij tijd en dus auto’s door niet direct meer de karren te wisselen, maar dat te doen op een later moment.

Alwin Hoogmoed van Hazerswoude Boskoop Transport is naast zijn gangbare transport een paar jaar terug gestart met een ophaaldienst voor kleine partijtjes als onderdeel van het project ’Green Flow Boskoop’. Het idee was om deze partijtjes snel en efficiënt te gaan bezorgen met een kleinere bus. Vooralsnog komt de busroute maar moeizaam van de grond, waardoor HBT de kleine partijtjes gewoon met de gangbare wagens meeneemt.

Provincie-medewerker Wesselink is enthousiast over de dynamische handel in Greenport Boskoop en het feit dat diverse partijen samen werken om de logistiek te verbeteren. Hij staat er wel van te kijken dat transportkosten buiten Greenport Boskoop wel standaard worden doorberekend, maar binnen de regio vaak nog niet. Hierdoor mist de financiële prikkel bij diverse regionale handelsbedrijven om te komen tot een efficiëntere werkwijze, terwijl grotere handelsbedrijven van buiten Greenport Boskoop zoals Royal Lemkes, Arie Bouman Tuinplanten en anderen dit wel voortvarend oppakken.

Wesselink noemt de Hub in Boskoop-Oost een goed initiatief om logistiek te optimaliseren. Op dit moment is de hub Boskoop Oost op de Halve Raak tijdelijk naar buiten verhuisd vanwege bouwwerkzaamheden op de locatie.  Binnenkort is de hub weer overdekt. Niet meer in de loods rechts, maar vooraan links. Fred Stolwijk heeft laten weten dat hij hier een soort overkapping wil realiseren. Hij stelt deze ruimte ook komend jaar kosteloos aan handelsbedrijven beschikbaar.

Green_Flow_Boskoop_GerardWesselink

 

 

 

 

 

 


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michel Oldenburg projectleider GreenFlow Boskoop en mobiliteitsmakelaar Bereikbaar Haaglanden 06-24906738.