KENNISDOSSIER | boomkwekers gaan voor schone sloten | Spuit op het juiste moment

Wat is het beste spuitmoment? Een vraagt die u zichzelf vast wel eens stelt. En dat is niet voor niets. De weersomstandigheden vóór, tijdens en na een bespuiting hebben namelijk grote invloed op het uiteindelijke effect van die bespuiting. Dit heeft enerzijds te maken met de werking van het middel en anderzijds met de invloed van het weer op ziekte, plaag of plant. Door rekening te houden met de weersomstandigheden kan de effectiviteit worden verbeterd en kunt u middel besparen.

Wind
Je mag niet spuiten bij veel wind (meer dan 5 m/s = windkracht 3). Dit is wettelijk vastgelegd en vooral belangrijk in een waterrijke regio als Greenport Boskoop om te voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen verwaaien en in de sloot terecht komen.

Regen
Daarnaast geldt voor de meeste middelen dat het niet mag regenen. Om die reden maken veel boomkwekers wel gebruik van buienradar.

Temperatuur en luchtvochtigheid
Ook temperatuur en luchtvochtigheid spelen een belangrijke rol. Systemische middelen moeten voor een goede werking goed worden opgenomen in de plant. Deze middelen kunnen het beste worden gespoten bij groeizame omstandigheden en een redelijk hoge luchtvochtigheid. De middelen worden dan het beste opgenomen door de bladhuid. Bij droog en schraal weer ontwikkelt de bladhuid zich tot een dikke wasachtige beschermlaag. De opname van middelen is dan minder goed. Dit is goed zichtbaar bij de onkruidbestrijding, maar geldt ook voor systemische fungiciden en insecticiden.

Op een zonnige droge dag in het voorjaar of in de zomer kan de luchtvochtigheid overdag sterk dalen (bekijk tabel RV/Temp).

bekijk tabel RV/Temp
Systemische middelen kunnen dan het beste ’s morgens vroeg worden gespoten. Door de hogere RV is de waslaag dun en worden systemische middelen beter opgenomen.
Een ander voorbeeld: spintmiddelen hebben een contactwerking. Deze middelen kunnen het beste ’s avonds worden gespoten, omdat het dan vaak nog wat warmer is en de spint daarmee actiever.

Zelf aan de slag
Het optimale spuitmoment is afhankelijk van het type middel dat uw wilt spuiten en de weersomstandigheden. Op www.gezondeboomteelt.nl en achter in de gewasbeschermingsgids van DLV Plant vindt u een overzicht van alle middelen en het juiste spuitmoment.

Ook kunt u gebruik maken van adviessystemen zoals de Gewisfax of computeradviessystemen zoals Gewis en QMS Boomteelt.