Duurzaam transport in Greenport Boskoop

Greenport Regio Boskoop is een internationaal teelt- en handelscentrum in de boomkwekerij. Een goede transport en logistiek zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat de sierteeltproducten ‘just-in-time’ op de juiste locatie staan. Maar dat wordt steeds lastiger, want de wegen in en rondom de Greenport slibben dicht, partijtjes worden kleiner en levertijden korter.
De gemeenten en provincie investeren in meer asfalt om de bereikbaarheid en leefbaarheid van Greenport Regio Boskoop te verbeteren. Greenport Regio Boskoop werkt met boomkwekers en handelsbedrijven samen aan efficiënter transport en nieuwe logistieke kansen. Ook u kunt daarbij een rol spelen.

Collectief transport
Steeds meer kwekers maken gebruik van collectief transport. Het uitbesteden van transport kost geld, maar zelf rijden is ook niet gratis. Daarnaast kost het veel tijd in een periode dat het dikwijls toch al druk is. Door het transport uit te besteden, kunnen kwekers zich beter concentreren op hun bedrijf. Ook hoeven ze niet te investeren in een grote vrachtwagen of aanhangwagen waarvan de capaciteit alleen in piekperioden wordt gebruikt.

Hubs/overslagpunten
In Greenport Boskoop zijn er verschillende locaties waar bedrijven handel kunnen verzamelen of laten verzamelen. Het grote voordeel is dat er op één locatie kan worden geladen. Dit scheelt tijd, geld en transportbewegingen.

Stibosplein
Op het ITC-terrein in Hazerswoude-Dorp exploiteert SBGB het overslagterrein Stibosplein. Ondernemers kunnen hier een plaats huren en gebruiken voor het verzamelen van hun producten. Het betreft een buitenlocatie. Voor meer informatie info@greenportboskoop.nl

Logistiek Centrum Boskoop
Logistiek Centrum Boskoop is een bedrijf dat zich richt op de logistieke dienstverlening. Zij organiseren, verzamelen, regelen de op- en overslag van planten voor diverse tuincentra of andere inkooporganisaties. Het grote voordeel is dat deze bedrijven zelf niet meer met eigen auto’s alle kleine orders bij verschillende kwekers moeten gaan laden. Ook kan LCB de fustruil verzorgen. Naast handelaren kunnen ook via LCB handel verzamelen en versturen. info@logistiekcentrumboskoop.nl

Green Flow Hub Oost
De Hub Green Flow Boskoop Oost aan de Halve Raak 99 is een initiatief van Greenport, gemeente, kwekers, handel en vervoerders samen. De hub is opgezet om de afzet en transport van kleine partijtjes te verbeteren. Handelaren kunnen deze hub momenteel kosteloos gebruiken. Het voordeel voor kwekers moet zijn dat ze op één locatie voor meerdere handelsbedrijven snel kleine orders kunnen afleveren van enkele losse planten tot een paar trays of kisten. Ze besparen dan tijd en hoeven minder vaak de brug over. het voordeel voor de handel is dat ze op de hub in één keer kleine bestellingen van meerder kwekers zelf kunnen ophalen of door een transporteur laten ophalen. Meer informatie info@greenportboskoop.nl

Behalve deze hubs zijn er in de regio nog enkele andere locaties waar voor meerdere handelsbedrijven handel wordt verzameld.

 

Andere tips om de logistiek te optimaliseren

  • Bestel als handelsbedrijf tijdig. Hierdoor heeft de kweker voldoende tijd om de producten klaar te maken en ook tijdig zijn transport efficiënt te regelen.
  • Bestel zo veel mogelijk producten bij één leverancier. Bij afname van volle karren of meerdere karren zijn de transportkosten per plant lager en is de uiteindelijke prijs per plant dus ook lager.
  • Geef transportopdrachten tijdig door aan uw vervoerder. Uw vervoerder kan zo beter plannen en er wordt voorkomen dat orders te laat worden geleverd.
  • Werk samen met collega’s.